Fajtajellemzők

Test:

Mellkasa széles, teste izmos. Törzse nyúlánk, erőteljes. A hímek elérhetik a 7-10 kg-ot is, de ismernek 13-14 kg-os példányokat is. A nőstények 5-7 kg között vannak. Hosszuk meghaladja az 1 métert. A világcsúcs most 122cm. Mivel van éppen elég nőnivalója, lassan érő típus. Teljes méretét, szépségét kb. 3 éves korára éri el. Ezért fontos, hogy a kiscicák az új gazdihoz 12-14 hetesen kerüljenek. Ekkorra a kicsik szobatiszták, jól szocializáltak.

Lábak:

Közepes hosszúságúak, mancsai nagyok és kerekek, boltozatos. Lábújjai között szörpamacsok találhatok.

Farok:

„Egy farok, amelyhez macska tapad” Hosszú, különlegesen dús szőr, zászlós, leomló (a hímeknél hajlam a zsírosodásra)

Fej:

Közepes méretű, tipikus ék alakú. Homloka enyhén boltozatos. A pofacsontok kiemelkedők. Az arcorri rész szögletes.Orra széles,néha enyhén boltozatos a hegye. Álla határozott. Állkapcsa erős, hosszú.

Nyak:

Közepes hosszúságu, erős nyakizom, enyhén ívelt.

Fül:

Nagy széles alapú felfelé álló egymástól fülszélességre állnak. A fejtetőn magasan tüzött a végein szőrpamacsokkal (úgynevezett hiúzfül) . Belső felületét hosszú,finom szőr boritja.

Szem:

Kissé ovális és ferdevágású. Nagy szemek távol űlnek egymástól. Színe álltalában sárgás-zöldes. Minden szemszín megengedett.

Szőrzet:

Bármely évszaknak megfelelő. Selymes tapintású, az áll alatt, a nyak környékén sörényt képez. Bundájuk vastag, többrétegű, és vízhatlan. Szőre a has oldalán és alján, valamint a hátsó végtagokon meglehetősen hosszú. Bundája nem kényes, elég neki a hetenkén egyszeri átfésülés.

Szín:

Leggyakoribb és legkedveltebb színváltozat a cirmos és a cirmos-fefér. Minden szőr szin elfogadott, Kivétel a csokoládé, a levendula,spriccelt cirmos és a sziámi mintázat.